Epoksi Poliüretan Uygulama ve Satış, Konularında. Epoksi Astar, Ara Kat, Son Kat Seçimlerinde Malzemeyi Nasıl Uygulayacağınız Konusunda Benimle Görüşebilirsiniz. DANIŞMA ÜCRETİ TALEP ETMİYORUM. Epoksi Poliüretan Satışları Ve Uygulamaları Konusunda Malzeme Konusunda Her Zaman Arayabilir Bilgi Edinebilirsiniz. Epoksi Yada Poliüretan zemin etüdü kesinlikle ücretsizdir.

Epoksi Poliüretan Uygulama Satış Ve Ücretsiz Danışmanlık Hizmetlerim mevcuttur.



Saygılarımla

Epoksi Poliüretan Sistemleri Uzmanı

Emrah

İrtibat Tel: 0530 907 88 75


26 Temmuz 2011 Salı

ihtiyacınıza göre en uygun epoksiyi yaptırın en uygun fiyatlar burada

Değerli Ziyaretçi : Epoksi Poliüretan Uygulama Satış, Konularında. Epoksi Astar , Ara Kat , Son Kat Seçimlerinde Malzemeyi Nasıl Uygulayacağınız Konusunda 0506 885 33 00 Numaraları Telden Emrah ile Görüşebilirsiniz. DANIŞMA ÜCRETİ TALEP ETMİYORUM. Mail Adresim emrah.kapiskay@gmail.com. EpokSi Poliüretan Satışları Ve Uygulamaları Konusunda Malzeme Konusunda Her Zaman Arayabilir Bilgi Edinebilirsiniz. Epoksi Poliüretan Uygulama Satış Ve Ücretsiz Danışmanlık Hizmetlerim mevcuttur.

Epoksi Zeminlerde Metrekaresi 5 euro ya başlayan fiyatlar

Değerli Ziyaretçi : Epoksi Poliüretan Uygulama Satış, Konularında. Epoksi Astar , Ara Kat , Son Kat Seçimlerinde Malzemeyi Nasıl Uygulayacağınız Konusunda 0506 885 33 00 Numaraları Telden Emrah ile Görüşebilirsiniz. DANIŞMA ÜCRETİ TALEP ETMİYORUM. Mail Adresim emrah.kapiskay@gmail.com. EpokSi Poliüretan Satışları Ve Uygulamaları Konusunda Malzeme Konusunda Her Zaman Arayabilir Bilgi Edinebilirsiniz. Epoksi Poliüretan Uygulama Satış Ve Ücretsiz Danışmanlık Hizmetlerim mevcuttur.

4 Temmuz 2011 Pazartesi

Ücretsiz keşif ve 25 yılla kadar garantili. bütün sorunlarınızı çözüyoruz.

temel duvar koruma sistemleri
zemin koruma sistemleri
balkon ve teras onarımı
dekoratif zemin kaplamaları
çatı koruma sistemleri
duvar onarım sistemleri


Ücretsiz keşif ve 25 yılla kadar garantili. bütün sorunlarınızı çözüyoruz.
itibat tel: 0506 885 33 00

1 Temmuz 2011 Cuma

Epoksi Uygulamaları

 

Epoksi Boya ÖZELLİKLERİ :
Çift komponentli, reaksiyon kurumalı,epoksi reçine esaslı son kat boyadır.
Su, deniz suyu, asit ve aşınmaya maruz çeşitli sanayi tesislerinde , her türlü metal, ahşap ve mineral yüzeylerde kullanılır. Fiziksel ve kimyasal tesirlere karşı dayanıklıdır.

Epoksi Boya KULLANILDIĞI YERLER:Uygun astarla astarlanmış her türlü ahşap,mineral, metal ve ametal yüzeyde, son kat malzemesi olarak kullanılır.

Epoksi Boya YÜZEY HAZIRLAMA :Ahşap, mineral, metal ve ametal yüzeyler uygun astarla astarlanır. Astarlama işleminden 24 saat sonra son kat uygulamasına geçilir.

Epoksi Boya UYGULAMA ŞEKLİ :


Ana malzeme ve sertleştirici ağırlıkça 2:1 oranında karıştırılır. Fırça veya rulo ile uygulama için hacmen % 5 – 10 oranında,. Püskürtme ile uygulama için hacmen %15 – 20 oranında Epoksi Tiner ile inceltilerek uygulanır. Birden fazla kat uygulamalarında katlar arasında en az 12 saat beklenmelidir.


 

Epoksi Boya BOYAMA GÜCÜ :
105 - 115 g/m² veya 90 - 100 ml/m² (tek kat ) (Yaklaşık 40 mikron kuru film kalınlığı için)


KURUMA SÜRESİ (20°C) :

Dokunma Kuruması : 15-20 dk
Toz Tutmama Süresi : 2-3 saat
Sertleşme Süresi : 24 saat
Tam Kuruma Süresi : 4-7 gün
NOT :
+5°C ile + 30°C arasındaki sıcaklıklarda uygulayınız.


DEPOLAMA ÖMRÜ :
Açılmamış ambalajında, +5°C ile +30°C arasındaki sıcaklıklarda,en az 1 yıldır.

EPOKSİ-Self Leveling  Endüstriyel Zemin  Kaplama

Epoksi zemin kaplama ,ilaç fabrikaları, hastanelerin steril alanları, elektrik santralleri ve her türlü sanayi tesisinde temizlenmesi kolay ve toz tutmayan bir, kapalı alan zemin kaplaması olarak kullanılır.. Kolay temizlenmekte ve mekanik mukavemeti yüksektir. Kimyasal maddelerin etkisine dayanıklıdır. Bu tür epoksi  kaplama, daha çok tekstil, gıda, ilaç,fabrika,hastane,okul, üretim tesisleri gibi yerlerde kapalı alan zemin kaplaması olarak kullanılmaktadır.
Epoksi Self Leveling ,epoksi yer kaplama aşınmış, çukurlaşmış, zedelenmiş beton zemin yüzeylerini parlak, yoğun ve pürüzsüz bir hale getiren derzsiz bir zemin kaplama türüdür. Kimyasal nitelikli bu kaplama ile zeminler hızlı, dayanıklı bir şekilde oluşturulabilir. Zemin kaplaması yapıldıktan 6-8 saat sonra üzerinde yürüme için hazır hale gelir. Bu zemin iyileştirme yöntemi ile çalışma, iş süresi aksaklıklarının getireceği kayıpların önüne geçilebilir. Epoksi zemin kaplama, hızlı bir  yöntemdir. Temizlenmesi kolay ve parlak zeminler oluşturulabilir.
Epoksi Kaplama elektrik fabrikaları, makine fabrikaları, gıda üretim tesisleri, ilaç fabrikaları, hastaneler, kimyasal fabrikalar, sigara fabrikaları, tekstil fabrikaları, giyim atölyeleri, mobilya endüstrisi, plastik üretim tesisleri, istasyon ve spor komplekslerinde farklı renk tercihleri ile kullanılabilmektedir.
Epoksi kaplama Özellikleri
·         Toz tutmaz, paslanmaz, su geçirmez
·         sürtünme ve aşınmaya dayanıklı
·         Temizlenmesi kolay
·         Hızlı ve kolay uygulanabilir
·         Bakım ve onarımı kolay ve ucuz
·         Yapışma niteliği yüksek ve esnek
·         Darbeye dayanıklı
·         Kalınlığı 0.2 mm - 0.5 mm arasında değişmektedir.

SELFLEVELLING EPOKSİ SISTEMLER

Kimyasal maddelere dayanıklı, Hijyenik , kolay temizlenen mekanik mukavemeti yüksek, ilaç fabrikaları, gıda fabrikaları,elektornik sanayi gibi her türlü sanayi tesislerinde uygulanabilen endüstriyel  zemin kaplamasıdır.
AVANTAJLARI
• Dekoratif Görünümlüdür,
• Kimyasallara dayanıklıdır,
• Yüksek mekanik mukavemet,
• Temizlenmesi kolaydır,
• Ekonomik,
• Kaymaz,
• Yekpare,
• Geçirimsiz,
• Uzun ömürlü,
• Kolayca uygulanabilir,
• Tozumaz,
• Hijyeniktir,

Anatas titan ile Rutil titan arasındaki temel fark

Anatas titan ile Rutil titan arasındaki temel farklılık kristal yapısıdır. Anatas titan sahip olduğu kristal yapı itibariyle yumuşak bir yapıdadır. Rutil titan ise daha sert
"abrasive" yapıdadır. Anatas titanların Refractive index'leri rutil titanlara göre daha düşüktür . Bu nedenle ışık geçirgenlikleri zayıftır. Bu durum örtücülükleri "opacity" etkiler. Aynı opacity değerini elde etmek için anatas titandan daha fazla kullanmak gerekir. Günümüzde inşaat , oto boyası gibi üretimler yapan firmalarda çoğunlukla rutil tipte titan tercih edilmektedir. Anatas tipteki titanlar yumuşak yapısından dolayı sadece tekstil sektöründe tercih edilmektedir.

Ekonomik boyalarda titanı azaltıp talk, barit gibi dolgu malzeleri kullanılması teknik kalite olarak yüzey ve yapışma problemlerine neden olabilir. Bu tür dolgular yüzey parlaklığını olumsuz etkileyebilir . Parlaklık değeri düşebilir ve yüzeyde haze olutabilir. Ayrıca bu tür malzemeler yoğunluğu yüksek malzemeler olduğu için çökme gibi stabilite problemlerine sebep olabilir. Bu nedenle reoloji ajanları arttırılmalıdır.

SODYUM TRİPOLİ FOSFAT nedir

Görünümü                    : Beyaz toz veya granül halde bulunur.       
Kimyasal Adı                : STPP,
Kimyasal Formülü         :  Na5P3O10
Özellikleri                  :  Sodyum tripolifosfat, trifosforik asitin bir tuzudur. İnorganik bir asittir.


Kullanım Alanları         :

  1. Diş macunu, sabun, deterjanlarda temizleme kabiliyetlerini iyileştirmek amacıyla kullanılır. Sabun ve deterjanlarda ayrıca yapılandırıcı dolgu maddesidir. STTP nin suyun sertliğini giderici ve kiri çamaşırdan ayırarak kendi bünyesine bağlama özelliği vardır.
  2. STPP yaygın olarak toz, sıvı, jel, tablet çamaşır deterjanlarında, bulaşık makinası deterjanlarında, tuvalet ve yüzey temizleyicilerde kullanılmaktadır. Buradaki işlevi yüzey aktiflerin etkin bir şekilde görev yapmasına imkan tanıyan su sertliğinin ayrılması, pH tamponlama, kir emülsifikasyonu ve tortulaşmayı engelleme, yağın hidrolizi ve kir partiküllerini çözme dağıtma gibi fonksiyonları yerine getirir.
  3. STPP endüstriyel temizleyicilerde de kullanılır.
  4. STPP ayrıca su yumuşatma işleminde ve gıdada koruyucu olarak kullanılır.

Sodyum Perkarbonat Nedir Özellikleri Kullanım Alanları

Sodyum Perkarbonat, Hidrojen Peroksit ve Sodyum Karbonat kimyasalları kullanılarak Akışkan Yatak Granulasyon Prosesi ile üretilmektedir.

Sodyum Perkarbonat, su ortamına sağladığı Aktif Oksijen ve Soda sayesinde; güçlü seviyede ağartma, sterilizasyon, su yumuşatma, temizleme ve koku giderme özelliklerine sahiptir. Bunun yanı sıra kokusuz olması, insan sağlığına ve çevreye zararlı herhangi bir kimyasal içermemesi nedeni ile çevre dostu bir kimyasaldır.

Sodyum Perkarbonat, yaygın olarak deterjan ve leke sökücü OXI ürünlerinin formülasyonlarında kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra; kişisel temizlik ürünlerinde, su arıtma işlemlerinde, sert yüzey temizliğinde ve küf giderme işlemlerinde dezenfektan, ağartıcı ve koku giderici olarak da kullanılmaktadır.

Sodyum Bikarbonat - Sodyum Bikarbonat Nedir

Sodyum bikarbonat ya da soda kimyasal formulü NaHCO3 olan bir kimyasal bileşiktir. Sodyum tuzlarından birisidir. Antiasit özelliği vardır. Kabartma tozu olarak da kullanılır. Suda çözünür. Beyaz katı kristal tozdur. Sodyum karbonat'ı andıran hafif alkali tadı vardır. Salin solüsyonu bileşiminde de kullanılır.


Karbonatın marifetleri

Hamuru kabartmak için kullanılan kabartma tozu genellikle Sodyumbikarbonatın (NaHCO3), kuru asitin (H+) ve mısır nişastasının birleşimidir. Sodyumbikarbonat halk dilinde karbonat olarak bilinir. Aşağıdaki yazıda da sodyumbikarbonat yerine kısaca karbonat kelimesi kullanılacaktır.
Sıcaklığın (50 °C ve üstü), suyun (H2O) ve asitin etkisiyle kabartma tozundaki karbonat birkaç bileşene ayrılır. Bu işlem sırasında karbondioksit (CO2) gazı açığa çıkar, gaz kabarcıkları oluşur ve böylelikle hamur genleşir. Kimyasal tepkime şöyledir:
NaHCO3 + H+ ———> Na+ + CO2 + H2O Karbonat sadece hamuru kabartmakla kalmıyor:

Yanmış tencereyi, yanmıs fırın tepsisini vs. kolayca temizlemek için: Örneğin tencereye bir parmak kalınlığı kadar su doldurulur; bir paket kabartma tozu (ya da karbonat) ilave edilip, 10 dakika kadar kaynatılır. Yanmış yemek tortusu anında çözülecektir.
Çaydanlıklardaki, termoslardaki ve çiçek vazolarındaki lekeler kaynamış su ve karbonat karışımı ile kolaylıkla giderilir.Kaynakwh webhatti.com: Sodyum Bikarbonat - Sodyum Bikarbonat Nedir
Karbonatın bu temizleme gücünü kimyasal olarak şu şekilde açıklayabiliriz: Kaynamış suda karbonat CO2sinin yarısını kaybederek soda (Na2CO3) oluşur:

2NaHCO3 + ısı ———> Na2CO3 + H2O + CO2
Oluşan soda suyla tepkimeye girerek sodyumhidroksit (NaOH) meydana gelir. Böylelikle çözelti daha da bazikleşir ve deterjan özelliği artar.
Na2CO3 + H2O ———> NaHCO3 + NaOH

Haftada bir dişler kabartma tozuyla (veya karbonatla) fırçalanırsa, dişler beyazlaşır. Burda dikkat edilmesi gereken husus, fırçalama işleminden sonra yarım saat boyunca asitli yiyecekler ve içecekler kullanılmaması.
Karbonat, suyun sertliğine sebebiyet veren kalsiyum (Ca2+) ve magnezyum (Mg2+) iyonlarıyla tepkimeye girerek çökelti oluşturur ve suyun yumuşamasını sağlar. Yumuşatılan su daha sonra çökeltiden ayrıştırılır.Kaynakwh webhatti.com: Sodyum Bikarbonat - Sodyum Bikarbonat Nedir
Ca2+ + SO42- + 2NaHCO3 ———>CaCO3 + 2Na+ + SO42-+ H2O + CO2


Bakliyatlar ve sert sebzeler haşlanırken, haşlama suyuna karbonat eklenirse daha çabuk yumuşamaları sağlanır. Karbonatın bazik özelliği selülozun kabarmasına yardımcı olur.
Karbonat yine bazik özelliği sayesinde istenmeyen kokuları nötrleştirir yani yok eder. Örneğin ağız kokusu, lavabo ve tuvaletlerdeki atık su akım yerleri, kokan ayakkabılar, buzdolabı gibi. Çünkü karbonat kokuları kendine bağlama özelliğine sahiptir.

Lahana, karnabahar gibi sebzeler kükürtce zengindirler. Bu kükürt, bu gibi sebzeler haşlanırken çözünür ve hoş olmayan kokuya sebebiyet verir. Bu tür sebzeleri haşlarken haşlama suyuna biraz karbonat eklemek istenmeyen kokuların oluşumunu azaltır. Bazik ortamda havadaki oksijen bu kükürt bileşenlerini yükseltger. Aynı zamanda karbonat bu tür sebzelerin gaz yapıcı özelliğini de azaltır.

Deodorant yerine ve terlemiş ayaklar için ayak banyosunda kullanılır. Bu uygulama en fazla haftada bir yapılmalıdır.
Böcek sokmasından sonra o bölgeye karbonatlı su ile pansuman uygulanırsa kaşıntıyı ve kabarmayı hemen azaltır. Genel olarak yarım litre suda bir kaşık karbonatla yapılan karışım kaşıntılara karşı iyi gelir. Günes yanığına maruz kalan bölgelere de karbonatlı su faydalıdır, anında ağrı kesici özelliği vardır.
Karbonat mide yanması için de kullanılır. Mide yanması, midenin gereginden fazla mide asiti salgılamasından kaynaklanır. Mide asitini azaltmak amacıyla anti asit olarak verildiğinde genel olarak vücudun fazla asidini yok eder. Karbonat asitle tepkimeye girerek midenin pH degerini artırır (yani asitligi azaltır). Tepkimede oluşan CO2 gazından dolayı geğirme olur. Bir çay kaşığının ucuyla aldığınız karbonatı bir bardak suyla yuttuğunuzda mide yanmasına karşı ilaç görevi görür. Mide ülseri olan kimseler karbonatı çok kullanırlarsa da her zaman doğru değildir.

Eğer yemekler veya salatalar çok ekşili iseler karbonat katarak ekşiliği (asitlilği) azaltabilirsiniz.

Gümüş eşyalar karbonatlı suyla ovularak parlatılır. Ancak önce eşyanın iç tarafını ovup denemeli.

3 kaşık karbonat 2 bardak sıcak suda eritilir; temiz bir bez bu suya batırılıp buzdolabının içi silinerek en inatçı kirler, hatta yüzeye yapışan yağlar bile kolayca çıkar. Rengi solan halıları karbonatlı su ile silerek canlandırmak mümkün.

Beyaz çamaşırlar karbonatla yıkanırsa daha da beyaz olurlar.

Kahveyi bir türlü köpüklü yapamayanlar, çok az bir miktar karbonatı cezvedeki karışıma eklemek suretiyle köpüklü kahve elde edebilirler.

Taze çiçeklerin ömrünü uzatmak için vazo suyuna bir tutam karbonat atmak yeterli.

Fırında pişirilen tavuğun derisinin üzerine karbonatlı su sürülürse gevrek olur.

SODYUM KARBONAT - ( Hafif Soda / Ağır Soda ) Nedir

ÜRÜNÜN TANIMLANMASI
Susuz sodyum karbonat bileşiminde en az %98 Na2CO3 içeren,beyaz renkte, sulu çözeltisi berrak ve renksiz olan bir kimyasal maddedir. Çamaşır sodası ise kimyasal bileşimi. Na2CO3 10H2O olan içinde en az %35,9 Na2CO3 bulunan saydam kristaller halinde bulunan bir maddedir. Soda yoğunluklarına göre ağır ve hafif soda olarak sınıflandırılır.
• Hafif soda yoğunluğu 0,51-0,62 gr/cm3 arasında değişir
• Ağır soda yoğunluğu 0,96-1,06 gr/cm3 arasında değişir
HAFİF SODA
• Beyaz, toz, higroskopik, suda kolayca çözünen bir maddedir. Sudaki çözeltisi berrak ve renksiz görünümdedir. Esas bileşimi Sodyum Karbonattır.
AĞIR SODA
• Beyaz, granül, higroskopik, suda kolayca çözünen bir maddedir. Sudaki çözeltisi berrak ve renksiz görünümdedir. Esas bileşimi Sodyum Karbonattır.

Kullanıldığı yerler:
Soda külünün pek çok kullanım alanı vardır ancak en fazla cam sanayinde hammadde olarak kullanılmaktadır. Diğer önemli kullanım alanları ise inorganik kimyasallar, sabun ve deterjan sanayidir.
Soda külünün kullanım alanları şunlardır.
• Cam sanayinde düz cam, cam kap, fiber cam ve diğer camların üretiminde
• Kimya sanayiinde çeşitli maddelerin üretiminde
Sodyum tripolyphosphate
Sodyum silikat
Sodyum kromat ve sodyum bikromat
Sodyum karbonat peroxhdydrate
Sodyum seskikarbonat
Sodyum hexacyanoferrate
Chlorine monoxide
• Sabun ve deterjan sanayinde
• Su sertliğini gidermede
• Baca gazı desülfürizasyonunda
• Selüloz ve kağıt sanayinde
• Alümina üretiminde
• Sondaj çamurlarında
• Galvaniz kaplama banyolarında
• Kurşun rafinasyonunda
• Fotoğrafçılıkta
• Katran distilasyonunda
• Tekstil sanayinde
Cam endüstrisi dünya soda külü tüketiminde %50’lik payla en önemli kullanım alanıdır. Soda külü cam üretiminde yassı cam, cam kap veya özel cam durumuna göre %14 ila %20 arasında kullanılmaktadır. Maliyet açısından cam üretiminde en pahalı hammadde soda olup maliyetin yaklaşık %50’sini oluşturur. Camda soda ergime sıcaklığını düşürmek için kullanılır. Prosese bir faydası da açığa çıkan karbondioksitin ergimiş kütlenin içinden yukarı çıkarken camı karıştırıcı etki yapmasıdır.
Geçmiş dönemlere bakıldığında soda külü tüketim alanlarında çok önemli değişmeler olmamıştır. Cam sanayinde özellikle son yıllarda gözlenen geri kazanım yöntemi sektördeki soda kullanımını nispeten düşürmüştür. 1980 yılların başında kullanılmaya başlanan polyethylene terephthlate (PET) cam kapların yerini almaya başlamış dolayısıyla cam kaplarda kullanılan soda miktarı azalmıştır. Buna rağmen camın plastiğe nazaran çevreye

SODYUM HIDROSULFIT Na2O4S2 Nedir Özellikleri Uygulama Alanları

Özellikler: Zayıf sülforumsu kokulu kristal tozdur. Suda çözünür, alkolde çözünmez. Çözeltileri asidiktir. Bu ürün normal atmosferik koşullarda stabildir ancak sıcak su veya asitin içinde bozunur.

Uygulamalar: Suda kolaylıkla çözünür ve sulu çözeltilerde indirgeyici bir etki gösterir. Boyama uygulamalarında indirgeyici ajan olarak kullanılır. Boyanın suda çözünür alkali metal tuzlarını oluşturmak üzere suda çözünmeyen fıçı boya ve sülfür boyayla indirgeme reaksiyonuna uğrarlar. Bu nedenle tekstil liflerine (dokularına) ilgilidir. Sodyum hidro sülfit tarafından boya aşırısının indirgeyici dekompozisyonu, rengin sabitliğini iyileştirir. Sodyum hidrosülfitin indirgeme reaksiyonları, oksit atıklarını uygunsuz pigmentleri uzaklaştırır. Sodyum hidrosülfit indirgeyici ağartma ajanıdır. Maddelerin renklendiricileri olarak tanınan karbonil ve alkol gruplarını indirger. Mekanik kağıt hamuru, koton, yün ve kaolin külünün ağartılmasında kullanılır. Su şartlandırma, deri prosesi, gıda işleme, gaz saflaştırma, temizleme, baskı ve kesme (söküp parçalara ayırma) işlemlerinde kullanılır. İndirgeme ajanı olmasının yanı sıra, sülfonatlama ajanı ve bir çok kimyasal reaksiyonda sodyum iyonu kaynağı olarak kullanılır.
Uygulamalar:
Tekstil sektöründe: Sodyum hidrosülfit, boyama sonrası elyaf üzerinde kalan boyayla redüktif reaksiyon vererek fazla boyanın elyaf üzerinden uzaklaşmasını sağlar ve dolayısıyla haslığı artırır. Elyafın tekrar boyanabilmesi için üzerindeki boyanın sökülebilmesini sağlar. Boyama esnasında kullanılan tüm ekipmanların temizliğinde kullanılır. Ayrıca suda çözünmeyen vat boyalar ve sülfür boyalarıyla redüktif reaksiyon vererek boyaların suda çözünebilen ‘leuco’ formuna dönüşmesini sağlar. Pamuk ve yünün ağartılmasında önemli rol oynar.
Kağıt sektöründe: Kağıt hamurunun ağartılmasında kullanılır. Ağartma işlemi kağıdın gücünü etkilemez.
Gıda sektöründe şerbet ve maltozu ağartmak için kullanılır.
Bunların dışında, su şartlandırmasında, demir iyonlarının uzaklaştırılmasını sağlayarak minerallerin ağartılmasında, kimyevi madde üretiminde sülfonlaşma ajanı ve sodyum kaynağı olarak ve gazların saflaştırılmasında kullanılır.

Sitrik Asit (mono-anhidrat)

Sitrik asit karboksilik asitlerden, renksiz, kristal yapılı organik zayıf bir asittir.





Sitrik asit turunçgiller başta olmak üzere, birçok bitkide ve meyvede bulunur.





Limon bünyesinde büyük oranda (kuru ağırlığının %8’i kadar) bu asitten içerir.





Sitrik asitin kimyasal yapısı aşağıda gösterilmiştir, molekül formülü C6H8O7’dir, molekül ağırlığı; 192.123 g/mol’dür.




Sitrik asit kimyasal yapısı





Sitrik asit oda sıcaklığında kristal halinde bulunur, yoğunluğu 1.665 g/cm, erime noktası 153°C, 175C°’nin üzerine ısıtıldığında  karbondioksit ve su molekülü kaybederek bozunmaya uğrar, sudaki çözünürlüğü yüksektir: 133 g/100 ml (20°C).





Sitrik asit ve tuzları toksik değildir, kullanımı kolaydır, kolay bir şekilde ayrışabilirler ve bu özelliklerinden dolayı yaygın olarak kullanılır.





Sitrik asit 1784 yılında İsveçli kimyacı Carl Wilhelm Scheele tarafından limon suyunun kristalleştirilmesi sonucu elde edilmiştir. Sitrik asidin endüstride üretimi ise İtalyan narenciye endüstrisi tarafından 1860’ta başlamıştır ve gıda katkı maddesi olarak 100 yılı aşkın süredir kullanılmaktadır.





Sitrik asit meyvelerde ve turunçgillerde büyük miktarda bulunmasına rağmen, bu bitkilerden izolasyonu pahalı bir yöntemdir, bu sebeple ticari olarak, şekerden bakteri ve mayaların yardımıyla üretilir.





Sitrik asit monohidrat'ta 1 molekül su bulunmaktadır, sitrik asit anhidrat'ta ise su molekülü, yani nem yoktur. Bu nedenle sitrik asit monohidratın yaklaşık %7'si nemdir ve fiyatı da bu nedenle anhidrat'a göre daha ucuzdur, ancak verimliliği de daha düşüktür.





Sitrik Asit toz formdadır








E-330 sitrik asidin gıda katkısı kodudur. Sitrik asit, gıda endüstrisinde en yaygın pH kontrol ajanıdır.





Askorbik asit (C vitamini, E300) gibi antioksidanların çalışmasını güçlendirir ve meyvelerin renginin kahverengiye dönmesini engeller; aynı zamanda bira ve reçel üretiminde, pH düşürücü olarak da kullanılmaktadır.





Sitrik asit şekerin kristalleşmesini engellemek için şekerleri ve şekerlemeleri stabilize eder.





Şaraplarda demirin bulanıklılık oluşturan demir tanin kompleksi oluşturmasını engeller, mayalama işleminde arpadan şeker kaybını önler, bakteri, mantar ve küflerin gelişimini önleyen asidik bir ortam oluşturur, peynir üretiminde oluşturduğu hızlı ve kalıcı asitlik bakteriler tarafından oluşturulan laktik asitten daha fazla enzim aktifliğini artırır.







İçecek üretiminde sitrik asit kullanılır Bisküvilerde sitrik asit kullanılır








Sitrik asitin kullanıldığı ürünler; içecekler, mayalı gıda ürünleri, bira, şarap, peynir, bisküviler, lokumlar, kekler, dondurulmuş balık, dondurma, reçeller, jöle, dondurulmuş patates, şerbetler, hazır çorbalar, salça ve konservelerdir.





Sitrik asit metal ve minerallerle çok kolay bağ oluşturur ve bu özelliği sayesinde, bazı sitrik asit içeren minerallerin vücuda alımını kolaylaştırır, çünkü bu maddelerin sindirimi daha kolay olur.





Dünya Entellektüel Mülkiyet Teşkilatı’na (World Intellectual Property Organization, WIPO) göre sitrik asitin üründeki miktarı ürünün kütlece 0.005 – 0.01%’i arasında olmalıdır, ayrıca parçacık boyutunun da 6 μrn olması gerekmektedir.





Sitrik asit banyo ve mutfak temizleyicilerinde katkı maddesi olarak kullanılır. %6'lık konsantrasyonda hazırlanan sitrik asit çözeltisi camdaki kireci giderir. Ayrıca endüstride çelikten pası gidermede kullanılır.





Sitrik asitin günlük kullanım limiti yoktur. Sitrik asit, vücut hücrelerinin normal bir bileşiğidir ve yan etkisi olmadan vücutta parçalanabilir ve kullanılabilir. Yalancı alerjik reaksiyonlar (intolerans) rapor edilmiştir, fakat bunlar çok nadirdir. Kansere neden olmaz.





2007'deki sitrik asit yıllık üretimi 1.700.000 ton civarındadır ve %50'sinden fazlası Çin'de üretilmektedir. Bu miktarın %50’sinden fazlası asitlendirme işlemi için içeceklerde kullanılır, %20'si gıda sektöründe, diğer %20'si deterjanlarda ve kalan %10 kozmetik ve kimya endüstrisinde kullanılır.

POTASYUM KARBONAT nedir

Özellikler: Suda 1/1 oranında çözünür, alkolde çözünmez. Sodyum karbonattan daha kolay çözünür.
 Potasyum hidroksitten karbondioksit geçirilerek elde edilmektedir.
Uygulamalar: Potasyum karbonat; endüstriyel ürünlerde, camlarda, seramiklerde, patlayıcılarda, gübrelerde
 ve sırlama endüstrisinde, kişisel bakım ürünlerinde, yumuşak sabunların üretiminde, gıda sanayinde,
inorganik tuzların üretiminde, boyalarda ve yün bitirme işlemlerinde kullanılır.
Kakao tozunun alkalizasyonunda
 ve sodyum aluminyum fosfat ile birlikte kabartma ajanı olarak kullanılan potasyum karbonat, aşırı
kullanıldığında sabunumsu tat oluşumuna neden olmaktadır. Sıvı sabunda potasyum karbonat
ilavesi hidrolizi önler ve yıkama tesirini yükseltmeye yardım eder. Potasyum karbonat ayrıca
sıvı sabunu sıvı halde tutmak ve jelleşmeyi önlemek için kullanılmaktadır.


Oksalik Asit Nedir

Oksalik asit, bitki kökenli en tanınmış organik asitlerden biri.Kimyasal formülü (COOH)2'dir. Tabiatta; sodyum tuzu halinde kuzukulağı bitkisinde, kalsiyum tuzu olarak ravent bitkisinde ve birçok başka bitkinin hücre özsuyunda bulunur. Patalojik durumlarda (hastalık halinde) mesane ve böbrektaşı (oksalat taşı) meydana gelmesine sebebiyet verebilecek şekilde, kalsiyum oksalat olarak idrarda küçük miktarlarda bulunur. Daha yüksek miktardaki mevcudiyeti, kalsiyum metabolizmasını bozucu olarak zehirleyici olur.

Özellikleri

Oksalik asit, sulu çözeltilerden, erime noktası 101,5°C olan renksiz, prizmatik, dihidrat (iki sulu)kristaller verecek şekilde kristallenir. Özellikle karbontetraklorür beraberliğinde, ısıtma ile susuz kristaller (erime noktası 189.5°C) elde edilir. Oksalik asit, su ve alkolde hızla, eterde ise yavaşça çözünür.

Üretim

Oksalik asit, ticari olarak sodyum formiyattan (H-COONa) elde edilir. Bunun için sodyum formiyat, sodyum hidroksitle hızlı bir şekilde, 360°C'ye kadar ısıtılır; Reaksiyonuna göre, oksalik asidin sodyum tuzu elde edilir. Buna kireç sütü ilavesiyle kalsiyum oksalat, sonra sülfürik asit muamelesiyle oksalik asit ele geçer.

Kullanılışı

Dihidrat (iki sulu) oksalik asit, titrasyon standardı olarak alkalimetri ve manganometride, keza kalsiyumun kantitatif analizinde ve nadir toprak metallerinin ayrılmasında kullanılır. Endüstride oksalik asit ve antimonlu tuzları, tekstil boyamada mordan olarak kullanılır.

Birçok bitkisel kaynakta içerik olarak bu organik asit bulunur.Bunlar kuzukulağı,domates,ıspanak saymak mümkündür.Asit olması ortamdaki mevcut bir iyonla tuz oluşturmasını beraberinde getirir.Vücuda ya da biyolojik canlı sisteme girmiş oksalit asit bu iyonlarla tuz oluşturur.kalsiyum oksalat en çok karşıya çıkan tuzu olup vücutta özellikle üriner sistemde böbrekte birikmelere yol açarak böbrektaşı oluşmasında baş rolü üstlenebilir.

Kaynak: Rehber Ansiklopedisi

Nitroselüloz Nedir?

Nitroselüloz Selülozun nitrat bileşiğinin yaygın ismi. Selülozik maddelerin nitrik esterleridir. Nitroselüloz, işlenmemiş selülozun lifli yapısının bir kısmını muhafaza eder. Nitroselüloz kolayca tutuşabilir ve ısıya dayanıklı olmayan bir maddedir. 150°C'nin üstünde genellikle tutuşur.

Gerek nemli, gerekse kuru nitroselülozun fünye yardımıyla patlatılabileceğinin keşfinden sonra 1860 yılında jelatin haline getirilmiş nitroselüloz güçlü bir patlayıcı olarak kullanılmaya başladı.

Nitroselüloz kararlı bir madde değildir. Ayrışmasıyla teşekkül eden ürünlerde katolizör vazifesi görerek ayrışmayı hızlandırır ve patlamaya kadar gider. Paul Vieille, ayrışma ürünlerinin katalizleyici tesirini önlemek için nitroselüloza kararlaştırıcı maddeler katarak, kararlı ve güvenilir barut türü olan dumansız barutu elde etti.

Pamuk barutu bir nitroselülozdur. Asetonda çözünür. Barut yapımında ya tek başına veya nispeten düşük dereceli nitroselülozlarla karıştırılarak kullanılır.

Kaynak: Rehber Ansiklopedisi

Maleik Asit ve Fümerit Asit

Doymamış dikarboksilli asitlerin en önemlilerinden biri. Kimyaca adı etilendikarboksilli asittir. Maleik ve fumerik asit birbirinin izomeridir. Molekül formülleri C4H4O4'tür. Maleik asit cis, fumerik asit trans şekline sahiptir. Fumerik asit şahtere otunda, muhtelif mantarlarda ve ciğer otunda bulunur. Maleik asidin 150°C'de yalnız başına veya hidroklorik veya hidrobromik asit ile ısıtılmasından fumerik asit elde edilir. Fumerik asit aynı zamanda, suda veya alkolde çözünmüş piridin ile bromosüksinik asidin 210°C'de kaynatılmasından elde edilebilir. Ticari olarak ise şekerin fermantasyonunundan elde edilen Fumerik asit, küçük prizmalar ve iğnecikler şeklinde kristallere sahip olup, özellikle soğuk suda çözünmez. 200°C civarında bir sıcaklık aralığında sublime olur, kısmen de maleik anhidrit ve suya dönüşür.

Maleik asit (Cis-butendioik asit) maleik asidin 250°C'de ısıtılmasından ve benzenin katalitik oksidasyonundan elde edilir. Fumerik asit ile asetil klorür 100°C'de ısıtılırsa, yine maleik asit elde edilir. Maleik asit, monoklin prizma kristale sahib olup, 130°C'de erir ve 160°C'de kaynar. Bu sırada maleikanhidrite ve suya bozunur. Kolayca suda çözünür. Maleik asit, fumerik asitten daha kuvvetli bir asittir. Maleik asit kolayca hidrojenle birleşerek süksinik asidi meydana getirir.

Maleik asit alkit reçinelerinin imalatında kullanılır. Fumerik asitten de reçine yapılır. Ayrıca bu reçineler, boya, çabuk kuruyan mürekkep, tabii kuruyan yağlarda koruyucu olarak kullanılır.

Kaynak: Rehber Ansiklopedisi